Gezond gedoe!

Gezondheid, iedereen heeft het erover en de ideeën lopen flink uiteen.

Overal waar veel discussie over bestaat, zijn waarschijnlijk meerdere waarheden.
Als we over gezondheid spreken zien we vaak dat er direct naar voeding of beweging wordt gerefereerd. Niet dat dit niet belangrijk is maar deze staan respectievelijk pas op de 4e en 5e plaats zoals je hieronder kunt lezen.

Eat sleep work train repeat

Hier een versimpelde weergaven van prioriteiten om in balans te zijn/geraken;

#1 Mindset

#2 Slaap

#3 Licht

#4 Beweging

#5 Voeding

Wij zien gezondheid als de mate waarin er zowel lichamelijk, mentaal als met de omgeving symbiose (samenwerking/balans) is.

Hoe kun jij jouw balans verbeteren?

Om jezelf te verbeteren zijn er een aantal zaken die je daarbij zullen helpen om echt resultaat te gaan boeken, daar gaat het uiteindelijk toch om, resultaat. Dit betekent dat je ten eerste een doel moet bepalen. Alhoewel dit misschien geen aha moment is, kunnen we toch vaststellen dat dit principe meestal ontbreekt, niet juist gesteld of onvolledig is.
Een doel is pas een doel als je deze hebt uitgewerkt en opgeschreven! Dan heb je een plan, een strategie nodig om naar het gestelde doel toe te werken. Dit is dus een bewust actief proces! Nu ben je al met #1 Mindset bezig 😉

Als je een doel en plan hebt en daarbij de voortgang monitort door het goed bij te houden, dan is het niet eens zo erg als je nog niet zoveel informatie hebt over hoe je het moet aanpakken. Want als het niet de goede kant op gaat, dan stel je de strategie gewoon bij. Al doende leert men!

“Knowledge isn’t power, skill in action is!”

Begin bij wat je weet en gebruik deze wijsheid! Bouw rustig je kennis uit, stap voor stap. Dit is de enige manier om vooruit te gaan. We willen vaak veels te snel en hierdoor branden we onszelf op, zeker als je zonder plan of zonder een echt doel door het leven dwaalt, hopend dat je bij puur toeval het geluk vindt.

Het is wel mogelijk om het proces te accelereren, zoek dan een goede coach op het gebied waar je aan wilt werken. Je hoeft dan niet zelf het wiel uit te vinden en hij helpt om je neus in de juiste richting te houden.
Bestudeer de mensen die jouw doel al bereikt hebben. Omgeef jezelf met mensen die je steunen en laat mensen die je tegen houden los.
Voor jezelf kiezen is niet egoïstisch maar groothartig. Je hebt maar 1 leven en het is zeer gezond om je dromen werkelijkheid te maken.

Zoals ik al begon in deze blog, zijn er veel verschillende ideeën over gezondheid. Overal waar veel discussie over bestaat zijn waarschijnlijk meerdere waarheden.
Als we over gezondheid spreken zie je vaak dat er direct naar voeding of beweging wordt gerefereerd. Niet dat dit niet belangrijk is maar deze staan respectievelijk pas op de 4e en 5e plaats zoals je hieronder kunt lezen.

Hier een versimpelde weergaven van prioriteiten om in balans te zijn/geraken;

#1 Mindset

#2 Slaap

#3 Licht

#4 Beweging

#5 Voeding

#1 Mindset

In de oudheid wisten ze het al, het bewustzijn is wie we werkelijk zijn, onze mind is het programma van ons lichaam zodat wij hier veilig in kunnen bewegen.

Het is handig dat het lichaam leert dat vuur je kan verbranden maar het heeft geen zin om bang voor wiskunde te worden omdat je het een keer niet meteen begreep. De waarschijnlijkheid dat je jezelf een tweede keer aan vuur verbrandt is best reëel maar dat je rekenen uit de weg gaat, omdat je hier ooit moeite mee hebt gehad, is dat niet. Met dit voorbeeld kun je misschien zien, dat alles in je leven hierdoor kan veranderen. De opleiding die je kiest, de baan die je uitzoekt, de relaties die je aan zult gaan, etc.

In de meeste gevallen zitten mensen zo diep in een soort “computervirus” dat zij niet eens weten dat ze hun gedachten niet zijn, maar iets groters, namelijk het bewustzijn zelf. Door het verschil niet te herkennen krijg je bijv. dat veel mensen wel klagen over het gemaal en piekeren welke zij ervaren.

Nu kan het lijken, dat we hier over zweverige zaken spreken maar het is een juiste term, iets groters. De mind is namelijk heel klein, zelfs zo klein dat deze niet eens echt bestaat. Het is een sprookje, fictie!  Het zijn verhalen uit het verleden of angsten voor de toekomst maar niet een creatieve scheppende uiting van hoe je leven eruit zou kunnen zien.

Meditatie is een zeer effectieve manier om je te helpen je mindset te versterken. Ik ben zelf Ishaya’s Ascension gaan beoefenen omdat het voor mij de meest eenvoudige en doeltreffende methode is die ik ken. Doordat je het de hele dag kunt doen met ogen open en ogen dicht is het als het ware een constante resetknop voor mij geworden. Wil je hier meer over weten lees dan één van mijn andere blogs.

Wat wel belangrijk is om te weten, is dat dit bovengenoemde proces voor een epigenetische reactie zorgt. Dit betekent dat jouw DNA reageert op wat jij denkt over de wereld en over jezelf. Je krijgt waar je om vraagt. Bruce Lipton en Joe Dispenza zijn geweldige pioniers op dit gebied en ik kan je aanraden hun via Youtube eens te bekijken.

Kortom is #1 Mindset, de kunst om je bewust te zijn over de mind en een nieuwe relatie op te bouwen met jouw bewustzijn. Pas dan kun je een juist doel bepalen en hebben de volgende punten pas echt zin.

#2 Slaap

Alle mensen die veel energie hebben, fit en gezond zijn hebben één ding gemeen, zij volgen een juist ritme. Kijk maar eens naar kinderen die in een goed regelmatig ritme leven leiden, die zijn vrolijk, gezond en fit. Ikzelf was veel buiten en moest op tijd eten en naar bed, wat ik niet altijd leuk vond maar gelukkig waren mijn ouders zeer consequent daarin.
Dat men tegenwoordig minder consequent, is, is mogelijk ook één van de grote problemen die we nu zien. Veel kinderen hebben ADHD doordat ze geen slaapritme hebben en constant op een iPad,  telefoon, Netflix of game zitten. Buitenspelen is er vaak niet meer bij.

Slaap is nog steeds een mysterie voor de wetenschap, wel weten we al een hoop over slaap en hoe belangrijk dit voor ons is.
Onze hersens werken op Alfa, Beta, Theta, Delta, SMR en Gamma golven/frequenties en deze hebben wij allemaal nodig in de juiste verhouding.

Als je niet genoeg of goed slaapt slaat het lichaam alarm. Er moet wel gevaar zijn want waarom slaap je anders niet goed! Dit zorgt hormonaal voor een hoop onbalans, het Cortisol hormoon stijgt waardoor Melatonine en Groeihormoon daalt.
Het Groeihormoon wordt ook wel het verjongingshormoon genoemd. Bij het dalen van het Groeihormoon slaat de afbraak/veroudering toe. Dat er bij jongeren omstreeks hun 18e een daling is te meten heeft waarschijnlijk te maken met het veranderen van hun ritme door: studie, uitgaan, eerste relatie, uit huis gaan en/of werk.
Endocrinologen zijn het er namelijk steeds meer over eens dat het abnormaal is dat ons hormonaal balans zo inzakt.

Tussen 22:00 uur en 02:00 uur is de potentie voor slaap het grootst, deze tijd is heel belangrijk doordat hier o.a. de meeste Groeihormoon aangemaakt wordt.
Deze tijd heeft o.a. met het natuurlijke dag- en nachtritme te maken van de aarde.
“Een Bio-Hack die wij mede hierom aanraden, is het slapen op een Aardingslaken. Dit synchroniseert je o.a. met de biologische klok van de aarde, daarbij is het de sterkste ontstekingsremmer die er is en beschermt het je tegen EMV (Elektromagnetische velden)”.

Slaap is echt heel belangrijk en de tijd van slapen misschien nog wel belangrijker. We zien bijv. dat er mensen zijn die wel 7 tot 8 uur slaap halen maar toch moe wakker worden of niet fit zijn. Dit kan meerdere redenen hebben (#3 Licht is mogelijk een van de grote problemen) deze mensen gaan vaak laat naar bed waardoor zij de belangrijkste fase waarin het meeste Groeihormoon geproduceerd wordt missen. Wel komen ze redelijk snel in de fase, vanaf circa 04:00 uur, waar het Cortisol niveau gaat stijgen. Dit samen met de stress van de dag, te veel koffie etc. komen zij in een visuele cirkel. Knock out gaan wordt vaak verward met slapen. Als je niet fris wakker wordt dan is je slaap i.i.g. niet goed!

Wil je meer weten over slaap, dan zou ik deze blog met 21 tips om beter te slapen van Shawn Stevenson lezen: https://theshawnstevensonmodel.com/sleep-problems-tips/

“Wie jong wilt zijn moet slapen als een Baby!”

Olle de Boer

#3 Licht

En toen was er licht. Licht is een bijzonder fenomeen en ook hierover is de wetenschap nog niet op lichtsnelheid gekomen 🙂 Licht ook wel biofotonen genoemd zijn pakketjes informatie, deze pakketje zorgen er voor dat organisme, planten, dieren en mensen kunnen groeien en leven.
We hebben het hier wel over zonlicht en niet over kunstmatig licht. Hier ligt dan ook het probleem, kunstmatig licht bestaat voor een groot deel uit blauw licht. Hierover is steeds meer bekend, dat het o.a. de slaapcyclus verstoord doordat de hersens gefopt worden en denken dat het 12:00 uur in de middag is waardoor het lichaam geen Melatonine aanmaakt. Dit heeft dus gevolgen voor #2 Slaap.

Tegenwoordig zijn er allerlei apps als blauwlichtfilter (Night Shift van Apple) op je mobiel en computer te zetten.
Vergeet niet dat het TV scherm ook blauwlicht produceert en elk half uur tv kijken zorgt dat de aanmaak van Melatonine één uur wordt uitgesteld! Een blauwlichtfilter bril is dan ook aan te raden maar misschien ook gewoon na 19:00 proberen niet te veel apparatuur meer te gebruiken.
Lees een boek, ga een goed gesprek aan met je partner of bedrijf de liefde. Ja seks is goed voor je nachtrust, en wist je dat er uit een studie is gebleken dat mensen die een TV op de slaapkamer hebben ook 50% minder sex hebben! Eruit met de TV zou ik zeggen, maar moet dit natuurlijk nog wel met mijn vrouw bespreken 😉

Het schijnt echter dat licht nog veel meer regelt via onze ogen. Het niet kunnen afvallen of aankomen en allerlei moderne ziektebeelden zouden ten grondslag liggen aan kunstmatig licht. Nu met de opkomst van LED verlichting is het alleen nog maar erger geworden.

Uiteindelijk is de voeding die wij eten slechts eetbaar licht. Vandaar dat producten die in de zon geteeld zijn, gezonder voor ons zijn en waar we ons fitter van voelen dan gefabriceerd voedsel.
Dit onderwerp gaat voor het doel van deze blog ook te ver. Wil je hier meer over weten bekijk dan deze YouTube van Dr. Jack Kruse hij vertelt hier alles wat je over licht moet weten. Wel een pittige 2 uur maar zeer de moeite waard! https://www.youtube.com/watch?v=d7qjh4BIGbc

#4 Beweging

Je lichaam dient op de juiste manier geprikkeld te worden zodat het zich positief aanpast (positieve adaptatie of super compensatie). Denk bijv. maar aan het geven van druk op je skelet, door deze prikkel past het lichaam zich aan door de botdichtheid te vergroten. Oefen je geen druk meer uit dan wordt deze kleiner. We zien dit bijv. bij bejaarde en astronauten, de prikkel neemt af en de botdichtheid ook. Spierslapte en depressie wachten rustig op hun beurt om toe te slaan.

In deze moderne wereld is de meerderheid van de mensen geestelijk en lichamelijk zeer zwak geworden m.b.t. wat onze potentieel is. De meeste mensen kunnen zich bijvoorbeeld niet 20 keer opdrukken of 3 keer optrekken. Doordat zo’n grote groep mensen dit niet kan is de aanname dat dit normaal is, sterk gegroeid. Dit is niet normaal, sorry voor het slechte nieuws 😉

Door de manier waarop wij de samenleving opgebouwd hebben zijn wij steeds statischer gaan bewegen. Voor een optimaal balans heeft het fysieke lichaam  een evenwicht nodig tussen Mobiliteit, Stabiliteit en Kracht.
Ben jij te mobiel dan ben je net een noodle en andersom ben je net een houten klaas. Als je nog niet stabiel genoeg bent dan heb je waarschijnlijk moeite met de aantrekkingskracht van de aarde en dus moeite met het evenwicht. Ben je nog niet sterk genoeg dan heb je waarschijnlijk moeite met jezelf of voorwerpen verplaatsen. Er dient een evenwicht tussen mobiliteit, stabiliteit en kracht 
te zijn om fysiek goed te kunnen presteren en vooral blessurevrij te trainen. Zeker voor atleten is dit zeer belangrijk

Een voorbeeld die we vaak zien is een Body Builder die zich flink heeft weten op te blazen maar nu door een te groot gebrek aan mobiliteit, sneller geblesseerd raakt en sommige bewegingen niet eens meer kan uitvoeren. Van de ene blessure rollen ze vaak in de volgende.

Beweging zorgt, als dit op de juiste manier wordt gedaan, dat het hormonale balans geoptimaliseerd wordt. Sterker zonder afdoende beweging heeft het lichaam een hormonale disbalans.

Als we even refereren naar #2 Slaap, dan is de beste tijd om te trainen 7:00 uur in de ochtend omdat dit helpt bij de productie van o.a. het Groeihormoon, en de Cortisol spiegel op dat moment toch al hoog is. Hier is overigens niet veel voor nodig, uit studies is gebleken dat 5 min. HIIT (High Intensity Training) zoals Tabata (20 sec. max. effort en 10 sec. rust van 8 sets) al genoeg is om dit effect te laten werken.

Als er een probleem is met de hormonale huishouding dan zou het verstandig zijn om middels een Personal Hormonal Profiling (PHP) je Hormonale blauwdruk te meten en hiermee een specifiek plan te maken om dit te corrigeren.
PHP maakt naast leefstijl- en voedingsadviezen ook gebruik van trainingsprotocollen die bepaalde key hormonen helpen aan te passen.

Daarbij heeft het lichaam beweging nodig om het lymfatische systeem te draineren. Het Lymfatische systeem is het systeem dat o.a. de dode cellen en toxische stoffen uit het lichaam transporteert. Dit systeem heeft geen pomp zoals de vaten het hart hebben. De pomp is je ademhaling en d.m.v. je beweging knijp je de klieren uit.
Bewegen is dus heel belangrijk. 

"Use it or lose it!"

Unknown

#5 Voeding

Last but not least. Voeding is belangrijk voor lichaam en geest. Voeding kun je zien als informatie pakketjes. Dat klink bekend in de oren, ja dat klopt want echte voeding is eetbaar licht (biofotonen) zoals we bij #3 Licht, al hebben besproken.

Deze pakketjes geven hun informatie/voeding af daar waar deze nodig zijn. Veel van deze informatie heeft betrekking op het DNA en RNA.

Het eten van een schoon dieet zoals Paleo of Cave-man dieet is aan te raden om in goed balans te blijven of daar naartoe te werken.

Als jij een goede maag-darm functie hebt zou je de gekste dingen kunnen eten, totdat dit systeem beschadigd raakt dan zullen problemen zich beginnen te ontwikkelen.

Jammer genoeg zijn er op het moment niet veel mensen met een gezonde maag-darm functie. De gevolgen kunnen o.a. zijn depressie, acné, huidproblemen in het algemeen, futloosheid, snel geïrriteerd, en de list goes on.

 

Als je de vorige punten allemaal goed voor elkaar hebt, is voeding niet eens meer zo’n hot item want als je bewust leeft, goed slaapt, je licht consumptie op orde hebt en goed beweegt, zul je waarschijnlijk niet veel gekke dingen willen eten. Als je dat dan wel een keer zou doen zal dit geen enkele invloed op je hebben.

 

Wij wensen je een goede gezondheid!

Geef een reactie

× Hoe kunnen wij je helpen? Available from 09:00 to 17:00
%d bloggers liken dit: